Plenari de retirades i rectificacions. Bcn.cat

El darrer Plenari abans de les vacances d’estiu acostumava, fins fa cosa d’un parell d’anys, a ser un Plenari caracteritzat per recollir una gran quantitat de punts i d’iniciatives del govern. Es pretenia, a la tornada, inaugurar el nou curs polític amb el full de ruta detallat i definit, sense temes pendents al rebost. Això és una constant de governs responsables, amb definició clara d’objectius, reptes i realitats. Malauradament, a l’Ajuntament de Barcelona, de la ma de l’equip que encapçala l’alcalde Trias la manca de relat, la improvisació constant, la poca seriositat i el poc rigor, marquen la pauta d’un govern municipal cada dia més difús, més opac i més supeditat al PP i a la Generalitat de Catalunya.

Sense semblar agosarat m’atreviria a qualificar la darrera sessió plenària com el Plenari de les retirades i les rectificacions. Dos punts retirats de l’orde del dia i dos punts no pas menors, en són l’exemple. La retirada del Pla de Drogues i del Compte General, denota la manca de suports i la feblesa de l’alcalde Trias que, al capdavall, opta per doblegar-se als desitjos del PP fins el punt que avui Alberto Fernández Díaz, exerceix a la pràctica d’alcalde a l’ombra. A l’aprovació del Pla d’Usos de Ciutat Vella, a la futura Ordenança de Vetlladors, a la Marina de Luxe, retorn del deute a través de transferències de l’Estat, em remeto.

Marxem de vacances sense deixar aprovats els comptes de l’any passat. Un fet inèdit i sense precedents a l’Ajuntament de Barcelona. En una empresa seria inimaginable tancar exercici sense tancar el balanç de comptes. L’alcalde no li dóna cap importància. El Pla de drogues queda pendent. Si bé el Pla de Drogues, a Barcelona, mai no s’ha aprovat per unanimitat sempre s’ha aprovat per consens i des del convenciment que és un pla estratègic, central i de ciutat. Per cert, que a l’anterior Pla de Drogues CiU s’hi va abstenir. Explicar un Pla com el de drogues als mitjans per retirar-lo quatre hores després, és poc seriós.

L’alcalde Trias esmerça molt poc temps i nul·la dedicació a explicar les seves iniciatives als grups de l’oposició, sovint ho explica abans als mitjans de comunicació o bé li cedeix la paraula a l’alcalde a l’ombra, Alberto Fernández, per acabar, després, governant a cop de titular o treure punts de l’orde del dia per filtracions interessades.

Al Saló de la Reina Regent, al Saló del Plenari, fa massa dies que les úniques iniciatives que s’aproven són les que presentem els grups de l’oposició. Avui la inestabilitat política del govern Trias, amb la seva incapacitat per crear pactes estables, i la supeditació absoluta a la Generalitat, posen en perill el model de solvència i la credibilitat de Barcelona.