Nota del Gerent. Abril 2018

Enfilem la recta final del mandat amb un darrer any per endavant que vindrà molt marcat pel debat polític i mediàtic sobre els assoliments del govern municipal. Això farà que la proposta de Pla d’Actuació Municipal (PAM) que es va confeccionar a l’inici del mandat sigui sotmesa a escrutini, tant pels seus continguts com pel seu grau d’acompliment.

Com segurament tots recordareu, el procés d’elaboració d’aquest PAM va ser un exemple d’innovació. La proposta inicial redactada per l’equip de govern es va obrir a la ciutadania mitjançant un procés de participació on es van combinar les sessions presencials amb l’entrada en funcionament de la plataforma Decidim.Barcelona que va permetre obrir i impulsar un procés de consulta en xarxa al conjunt de la ciutadania (més de 28.000 participants), fent noves aportacions (més de 12.000 propostes) i donant suport i debatent les propostes ja existents (més de 188.000 suports).

Un cop el PAM va estar definit, calia establir un mecanisme per monitoritzar-ne l’execució. Amb aquest objectiu es va crear el PAM_Barcelona, una eina de gestió interna que va entrar en funcionament a meitat de mandat i que permet fer el seguiment de l’execució dels diferents projectes que conformen el full de ruta municipal.

Arribats a aquest punt, el compromís de transparència assolit per l’Ajuntament feia necessari l’obertura d’aquestes dades al conjunt de la ciutadania. Decisions com aquestes ens acosten a la tantes vegades repetida metàfora de l’”Ajuntament amb parets de vidre”.  Així es va decidir i així s’ha fet. Aquest darrer més s’ha anunciat públicament la connexió de l’eina de seguiment del PAM (interna) amb el portal Decidim.Barcelona (públic), un gest que suposarà un exercici de transparència i de rendició de comptes inèdits al nostre país que permetrà valorar el ritme d’execució i el grau de compliment dels diferents projectes planificats en aquest mandat. La notícia no és el percentatge d’assoliment d’allò que es va planificar, sinó que els ciutadans tindran accés a la mateixa informació de seguiment que els directius municipals.

El compromís amb la transparència i el bon govern progressivament va generant una nova cultura de gestió, en la qual les eines pel funcionament intern i aquelles que ens permeten explicar-nos cap a enfora van sent les mateixes. No es tracta de dissenyar informes adhoc que ressaltin allò més brillant de la nostra feina, sinó simplement permetre l’accés ciutadà a les eines que fem servir de manera quotidiana. Un gest ben simple però carregat d’intencionalitat i significació.

La publicació d’aquestes dades no significa haver arribat al final del trajecte; el seguiment del Pla d’Actuació Municipal, l’anirem sofisticant amb més informació de cada projecte o actuació, i també caldrà afegir indicadors de tot allò que fa ordinàriament l’Ajuntament i està fora dels plans de cada govern. El més significatiu, però, és que quan millorem els sistemes de seguiment de l’acció municipal ho farem pensant en un doble usuari: el professional i el directiu de la casa, que necessita dades per millorar la seva tasca, i el ciutadà, cada vegada més exigent i que vol estar al dia de l’execució dels compromisos del seu ajuntament.

I encara que no sigui el més rellevant d’aquesta nota, aprofito per dir-vos que les darreres dades ens diuen que estem en un 70,82% d’execució del PAM, i la mitjana dels diferents PAD és del 73,17%. Són xifres per continuar treballant, presenten dades desiguals segons els projectes, però tanmateix serveixen per felicitar-nos del bon nivell d’execució de tot allò que ens varen encarregar de tirar endavant.