“Qui és l’Ajuntament de Barcelona per fer crítica històrica?”

  • “Denegar o autoritzar permisos de rodatge a Barcelona en funció de posicionaments històrics és censura”, denuncia el president del GMS

Si avui s’hagués de fer la tradicional foto de família dels guardonats amb el premi Ondas 2012 de ben segur que els responsables de la sèrie de TVE Isabel posarien amb la cara desencaixada. El mateix alcalde que fa pocs mesos els rebia i els felicitava a les escales del Palauet Albéniz i presidia l’entrega del seu premi, l’Ondas a la millor sèrie espanyola de ficció, acaba de prohibir rodar algunes escenes de la nova temporada a la plaça del Rei. La raó? Discrepàncies sobre la fidelitat històrica de la sèrie, que a més d’un Ondas ha rebut prou premis com per omplir varies prestatgeries per mostrar-los; entre d’altres, Iris, Fotogramas, Zapping, ACE, World Media Festival, Festival Internacional de TV i Cinema de Nova York, Unión de Actores…

Aquesta decisió, descaradament arbitrària, ha indignat al president del Grup Municipal Socialista, Jordi Martí. “Qui és l’Ajuntament de Barcelona per fer crítica històrica?”, s’ha preguntat. “La funció del consistori és promocionar els rodatges a la nostra ciutat, convertir-la en un espai amable per productores i empreses audiovisuals, i no tenir un paper avaluador d’allò que es filma”. “Decidir denegar o autoritzar permisos de rodatge en funció de posicionaments històrics”, ha denunciat Martí, “és censura”. El regidor socialista ha tornat a insistir en la pell fina dels responsables municipals, que posen traves a tot allò que conté una crítica, implícita o explícita, de la ciutat. “Què hagués fet Trias davant la petició d’Alejandro González Iñárritu per filmar a Barcelona Biutiful?”, s’ha interrogat.